vineri, 14 mai 2010

Sa lasam lumea aceasta un pic mai buna decat am gasit-o

Sper sa reusesc sa va captez atentia prin prezentarea catorva incercari de a combate poluarea. Dar nu este de ajuns sa citesti niste articole, trebuie sa actionezi si TU! Cum? Pai este foarte simplu. Totul tine de autoeducare si putina atentie. De exemplu inainte de a pleca de acasa, asigura-te ca ai stins toate becurile sau cu nu ai lasat vre-un robinet pornit. In loc sa mergi cu masina la serviciu poti merge pe jos sau cu bicicleta. In acest mod nu vei salva doar natura, ci vei avea si un corp mai sanatos si bineinteles vei economisi si ceva bani din benzina, ca tot e criza ;). Daca iti plac iesirile in natura, la picnic ai grija sa nu lasi dovezi ca ai trecut prin locul respectiv, si aici ma refer la deseuri, pentru ca nimeni nu va curata in urma ta si asta va afecta natura pentru ca unei sticle de plastic, de exemplu, ii trebuie 100 de ani pentru a se degrada.

Sunt lucruri simple pe care oricine le poate face, insa multi raman indiferenti, iar aceasta indiferenta raneste natura. Probabil nu inteleg efectele poluarii sau considera ca un singur om nu poate salva lumea. Dar ideea e ca nu va fi singurul, iar impreuna putem face lumea mai buna. Exista o multime de organizatii de voluntariat, cum ar fi si ONCR, organizatie din care fac parte. Sunt cercetas si spun asta cu mandrie si bucurie in suflet. La cercetasi invatam sa traim in comuniune cu natura, facem actiuni de ecologizare, invatam sa acordam primul ajutor si sa supravietuim doar cu minimul necesar, facem diferite iesiri in natura si mergem in campuri unde ne intalnim cu cercetasi din toata tara.


Mottoul nostru, al cercetasilor:

Cercetasi!!!

Gata oricand!



Idealurile cercetasului

  • Sa mearga inainte! Tot inainte.
  • Sa ramana in picioare cand ceilalti se aseaza.
  • Sa zambeasca atunci cand ceilalti isi inclesteaza maselele.
  • Sa le dea apa altora cand le e sete.
  • Sa le dea inima proprie altora cand ei nu au inima.
  • Sa poarte truda celor slabi.
  • Sa ii lumineze pe cei care se afla in intuneric.
  • Sa aibe speranta pentru sase, vointa pentru zece, iar seara cand toti tac, vorbeste pentru ei cu Dumnezeu.

Ora Pamantului- Lasa Pamantul sa respire


Ora Pamantului este un eveniment international, organizat in ultima sambata a lunii martie a fiecarui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice. Ora Pamantului consta în stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesenţiale timp de o oră, in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali cat si de catre institutii si unitati economice.

Putin peste 1000 de orase ale planetei si sute de milioane de oameni au participat pe 27 Martie 2010 ora 20:30 la un eveniment prin care firele invizibile ale constiintei si ale sperantei s-au unit intr-un gest simplu, dar in acelasi timp magnific: stingerea luminii pentru o ora. De Ora Pamantului, la Tokyo Tower din Tokyo si la Poarta Brandenburg din Berlin, Empire State Building si Tour Eiffel, Burj din Dubai, Taipei 101, London Eye si Bosfor Bridge s-au stins luminile.

miercuri, 12 mai 2010

Stop poluarii! Start Naturii!


Romania este singura tara din Europa in care suprafata padurilor se reduce in permanenta, iar ritmul defrisarilor il depaseste pe cel din tarile africane. Situatia dezastruoasa a padurilor din ultimii ani este confirmata de fotogramele realizate de N.A.S.A. Aceste fotograme evidentiaza defrisarile si distrugerile masive mai ales in paduri care erau ocrotite prin legi speciale, ca monumente ale naturii şi rezervatii, paduri de protectie a apelor, a solului precum si „Padurile de protectie deosebita de interes social” din jurul Municipiului Bucuresti si ale capitalelor de judete.

Stop poluarii! Start naturii! este un program initiat de asociatia Terra Ecologica. Acestia isi propun sa impadureasca localitatile aflate in apropierea autostrazii Bucuresti-Pitesti. Cea mai buna metoda de a combate poluarea si eroziunea solului este plantarea de copaci. Organizatia isi propune sa mobilizeze cat mai multi oameni si companii pentru a face impreuna o schimbare pentru natura.

Masina ecologica bazata pe hidrogen


O noua masina ecologica, construita de un lector de la Universitatea Coventry, poate oferi o solutie pentru zgomotul si poluarea produsa de automobilele din zonele urbane.Microcab este un autovehicul foarte usor, nepoluant si silentios, cu o viteza maxima de 45 km pe ora, ideal pentru companiile de taximetre din orase. Motorul isi primeste energia prin reactia oxigenului cu hidrogenul, intr-o celula de combustibil. Microcab poate transporta pana la patru oameni, intre care o persoana in scaun cu rotile.

“Celula de combustibil e [un aparat] destul de interesant, deoarece nu are parti ce se misca”, a declarat John Jostins, creatorul masinii, pentru British Satellite News . “Nu genereaza energie prin [miscare] precum un motor [traditional].” Sistemul e bazat pe o reactie biochimica, iar rezultatul este “emisia de electricitate, care pune in functiune masina, si apa sub forma de vapori.”

Sistemul de propulsie face masina mult mai ecologica decat cele bazate combustie interna si, luand in calcul si dimensiunile reduse, Microcab devine ideala pentru orasele tot mai congestionate. Masina poate circula peste 160 de km cu un rezervor de hidrogen, iar comparativ cu masinile electrice, poate functiona mai mult si nu trebuie sa poarte o multime de baterii greoaie.

In ciuda faptului ca functioneaza cu hidrogen, este foarte sigura. “Toata lumea intreaba de pericolul transportului unui gaz precum hidrogenul, dar am luat masuri de precautie [...], exista senzori de siguranta in jurul masinii care detecteaza prezenta hidrogenului si ne alerteaza daca exista scurgeri. De asemenea, rezervorul e rezistent la armele de foc [...].”, a spus Jostins.

Golful Mexic-dezastru ecologic


Petrolul scurs din platforma Deepwater Horizon, care s-a scufundat pe 22 aprilie in Golful Mexic, a ajuns pe coasta americana, in sudul statului Louisiana, a anuntat un oficial local, citat de AFP. Incidentul, despre care unii experti afirma ca ar putea fi cea mai mare scurgere de petrol din istorie, ameninta sa se transforme intr-un dezastru ecologic.

Frizerii din San Francisco, New York sau Chicago au strans peste 200 de tone de par, ce va fi utilizat pentru a "inghiti" titeiul deversat de pe platforma Deepwater Horizon.

Parul colectat de la saloane de infrumusetare pentru oameni, dar si pentru patrupedele canine de pe teritoriul SUA, va fi strans in in colanti uzati, ce vor semana cu niste carnati uriasi, de aproximativ 1,5 kilograme fiecare. Acestia vor fi depozitati in lazi pentru homari, coborate la 50 de centimetri sub apa, pentru a absorbi petrolul, formand ca niste bariere care vor impiedica petrolul sa treaca de tarm, scrie The Telegraph.